Al Mukalla - Reisverslag uit Al Mukallā, Jemen van Zeilboot De Pelikaan - WaarBenJij.nu Al Mukalla - Reisverslag uit Al Mukallā, Jemen van Zeilboot De Pelikaan - WaarBenJij.nu

Al Mukalla

Door: Iris&Vincent

Blijf op de hoogte en volg Zeilboot

21 April 2008 | Jemen, Al Mukallā

Al Mukalla

7 april - 11 april 2008

Al Mukalla is geweldig. De mensen zijn zeer vriendelijk en gemeend blij ons te hebben. We wandelen tussen de hoge, witte huizen met ramen en deuren versierd met arabische rondingen. De gebouwen staan dicht op elkaar om de hitte overdag buiten te houden en creeeren daarmee de juiste sfeer in de souks. Al zoete thee drinkend, proevend en ruikend genieten we van de oosterse drukte in de smalle straatjes. Vrouwen zijn volledig in het zwart gesluierd, maar de veeltalige kledingwinkels laten vermoeden dat ze onder de burka modern en zelf sexy gekleed zijn.
We vinden een restaurant, waar je ook als vrouw welkom bent en eten Kabab, Hummus, Salades en Yoghurt. We zijn verbaasd wat op de markt allemaal aan groenten en fruit te koop is, terwijl in de wijdse omgeving geen groen te bekennen is. Kennelijk is het noordelijke deel van Yemen erg vruchtbaar. Roxy's verjaardagsfeest doen we met zeven kinderen dik over: Soleil, Tristan, Matthew, Claire, Alex, River en Roxy. S'middags beginnen we met Oud hollands koekhappen en s'avonds hebben we onverwacht een heuze dansparty op het voordek van de Pelikaan. Ter gelegenheid zouden we een moord doen voor een koud, getapt biertje, maar dat moet nog een paar duizend mijl wachten. De Yemenitische mannen kauwen wel de hele dag "Quat". Een groen blaadje, dat stimulerend schijnt te werken. De hele dag door zie je ze met dikke, groene ballen in hun wang lopen. Het doet me een beetje aan herkauwende koeien denken. Zijn deze blaadjes de reden dat ze zo relaxed en overvriendelijk tegen ons zijn?

11 april - 13 april 2008

In alle vroegte lichten we met vier boten (Luna, Ohana Kai, Fafner en Pelikaan) het anker, om het beruchte stuk tussen Al Mukalla en Aden af te leggen. Moorea, die nog steeds vanuit de Malediven onderweg is gaan we op zee ontmoeten. Eigenlijk willen we in alle stilte vertrekken en zo weinig mogelijk radiocontakt maken, maar al bij het verlaten van de baai roept de enthousiaste harbourcontrol van Al Mukalla ons op kanaal 16 op en wenst alle zeilboten nog even een goede reis richting Aden. Doh!!! Als er buitengaats piraten zijn hebben ze nu alle ingredienten die ze nodig hebben. 50 mijl na ons vertrek naderen we het van te voren afgesproken waypoint en zien we aan bakboord de zeilen van onze vrienden Moorea, na een korte begroeting zetten we nu met 5 zeilboten de trip naar Aden voort. De overtocht gaat verder perfect, de vijf boten zijn aan elkaar gewaagd en kunnen gemakkelijk bij elkaar blijven, ook s'nachts is er geen gestres en blijft iedereen dichtbij maar wel op een veilig afstandje van elkaar. De wind is perfect en zo komen we al zondag avond nog net voor het donker, veilig in de Industrieele haven van Aden aan. Voor het eerst hebben we weer eens vis gevangen, die we zur Feier des Tages op de BBQ leggen. Vanaf Thailand hebben we de hele Indische oceaan door er niet een gevangen. Waarschijnlijk had dit eerder met onze fantastische snelheden te maken, dan met overbevissing.

13 april - 16 april 2008

In Aden willen we de visa's voor Egypte regelen en natuurlijk nog meer souks bezoeken. De stad is helaas niet zo bijzonder en zo heel anders als Al Mukalla. Opvallend is dat de vuilnis zich in de lege hoeken van de straten ophoopt. Sommige steegjes in woonwijken lijken op vuilnisbelten. Het bevreemd ons een beetje, ondanks dat we heel wat van onderweg gewend zijn. Hoe kun je daarnaast wonen en je kinderen laten spelen terwijl je je voor het bidden vijf keer per dag wast?
We slenteren wel een heerlijke ochtend met alle meiden, Vincent en Bart als haarembewakers, in het oude stadsdeel van Aden. Allemaal kopen we een burka, tenslotte willen we ons deze ervaring niet laten ontgaan. Al na een paar minuten begin ik bij deze hitte onder het hoofdsluier te hyperventileren. Misschien nog even wennnen. Met de temperaturen in Nederland, zal ik daar waarschijnlijk minder last van hebben.

• 21 April 2008 - 20:51

Tukker:

Hey Pelikano's,

Gelukkig weer een teken van (het goede) leven. Is momenteel nogal onstuimig in het zeegebied tussen Malediven, Somalie en aanvaarroute Suez.

Behouden vaart,

hHdda Anne en Tukker(ik)

• 22 April 2008 - 06:25

Eric En Ria:

Gelukkig zijn jullie dat vervelende stuk voorbij en zijn er geen nare dingen gebeurd. Nog maar even en de Jacob's Creek glijdt weer naar binnen of zijn jullie inmiddels de alcohol zo ontwent dat jullie het nu ook liever op een frisje met wat quat houden??

Liefs Eric en Ria