Raften Queenstown 2mrt - 4mrt2007
Door: River
Blijf op de hoogte en volg Zeilboot
23 April 2007 | Nieuw Zeeland, Queenstown
Wij zijn zaterdag 3maart in Queenstown gaan raften. Raften is een sport waar lef en teamwork voor nodig is. Bij deze sport ga je met een rubberboot de rivier afdenderen. Je scheurt de hele tijd de berg af over stenen, rotsen, waterversnellingen en watervallen. Dat betekend, niet over boort vallen. Gelukkig is niemand deze keer over boort gevallen. Hier zijn een paar regels voordat je de Shotover River in Queenstown op mag:
1ste regel raak niet in paniek als je over boord valt
2de regel op je rug liggen
3de regel niet gaan staan in de rivier
We moesten ook oefenen hoe je iemand weer aan boord trekt. Iedereen kreeg een pak aan, een soort vlies, een zwemvest en een helm. Toen we met het busje, een raft en twee kayaks op de aanhanger beneden in de canyon waren haalden we alles van de aanhanger af, de gids vertelde de regels (de regels die ik je net heb laten zien).
We konden de rivier op! Aaahh daar kwam onze eerste stroomversnelling. Zwoep we gingen de berg af. Je moest enorm opletten dat het water je niet tegen de rotsen aansmeet. Toen alles iets rechter was ging het veel langzamer. Opeens zagen we een enorm kapot roestig ijzeren ding opdoemen. De gids zij dat we hier aan land moesten aanleggen. Zij vertelde dat dit ooit een soort dam was. Ze noemden het een Oxbow. Hier werd het goud uit het water gezeefd. In de canyon werd namelijk vroeger naar goud gezocht en gegraven. Je kon ook nog het Quarz in de rotsen zien, wat erop duit dat er goud te vinden is.
Het verhaaltje hoe de Oxbow is gegaan gaat zo, op een dag kwam de baas van de Oxbow een kijkje nemen. Het huisje waar al het goud naartoe moest was tot aan de rand gevuld.
De baas was blij want hij werd rijker en rijker, hij ging trots naar huis een paar dagen later
kwam een vloed die de oxbow overspoelde en al het goud was weg. De Oxbow kon niet gerepareerd woorden. Echt alle delen zijn de rivier afgegaan. Hier en daar zie je nog wat stukjes maar je kan er niks meer aan doen. Er zijn nog gelukkige vinders die af en toe nog goud vinden. Maar er mag niet meer gemijnd worden, want NieuwZeeland is een beschermd natuurgebied, en staat op de werelderfgoedlijst. Daarna moesten we verder door twee kliffen heen en na de klif gingen we weer aan land om de boot uit het water te heizen. We reden met het busje omhoog en we hielden een barbecue.
Daarna moest iedereen naar huis de gids stond een quiz te houden. Toen zijn we weer naar het hotel gegaan. River